Geir og Øysteins natur & kartmysarlag
Klikk på bildene for full størrelse
Tur 1: 4. jan 2020: Hausdalen Kart: Hausdal, 1:5000 / 2m ekv [PDF].
Årets første tur med en hyggelig overraskelse: Gunnar (Gytri) var i byn, og hadde lyst til å være med på tur. Dermed var “firmaet” fra synfaringsoppdrag på 70-tallet samlet igjen. Det ble første turen i skikkelig snøføre for kartmysarlaget -- ikke så mye at det gjorde noe, men litt tyngre å gå. Men likevel en flott dag -- inneklemt finværsdag med uvær på begge sider...
Geir og Gunnar klar for tur ved P-plassen ved enden av veien i Hausdalen Kart og veivalg diskuteres der vi forlater veien På toppen av første åsen, med utsikt mot Gullfjellsmassivet Et sjeldent bilde av bloggansvarlig... (GG) På vei ned igjen -- der var som synes litt snø, 10-15 cm? Kort pause med diskusjon om kartet og synfaringen Gunnar lurer på om det går an å krysse elven her ... Og konstaterer at det gikk -- nesten -- ikke ... Kaffipause på Valletræ -- støler oppi der Gunnar tok selfie av turkameratene Turen nærmer seg slutten -- ned de siste bakkene og inn i solnedgangen.
Tur 2: 10. jan: Lysekloster - Blåheiane Kart: Svartevatn, 1:10000 / 5m ekv [PDF].
Denne turen var en av Geirs standard treningsrunder fra forna dar. Vi konstaterte på vei opp at han må ha vært i god form... Det var en nydelig dag, og som forrige tur, med skittvær både før og etter, så igjen var vi utrolig heldig med vær og forhold. Selve Munkestien var en ny oppleving for Øystein, men da vi kom opp til Blåheiane var vi i gammelt kjent og kjært terreng -- avsluttet med starten av NM-løypen 95.
Klar til start ved Lysekloster ruiner. Rundt 0 grader og barfrost på bakken Starten av Munkestien var på grusvei, jevnt oppover dalen Så tok vi av fra veien og inn på god sti, slik kartmysarlaget liker det Godt og vel halvveis opp til vannskillet. Utsikt tilbake mot Lysekloster På toppen av Munkestien hadde noen vært grei og satt opp bord og benker. Så vi tok en kaffi før den neste og bratte kneiken Idyllisk vinterstemning i myren i toppen av Munkestien Siste bratte kneiken før Blåheiane. Og den var litt dryg... Belønningen på toppen -- kanten av Blåheiane med utsikt mot Søfteland Og der tok vi selvsagt dagens hovedpause. For en flott dag! På vei over Blåheiane med Vesle Lyshornet i bakgrunnen På vei nedover mot starten i NM-95. Prakt-terreng! Vi unte oss enda en kaffipause da vi kom ned til skogsveien og ut i solen igjen Og der hadde noen laget noen søte små varder Nede på Lysekloster-jordene igjen, etter en (litt for) tøff tur ned den bratte stien
Tur 3: 19. jan: Korsneset - Veten Kart: Korsneset, 1:7500 / 5m ekv [PDF].
På Korsneset hadde verken Geir eller Øystein vært før, og derved et nytt og spennende bekjentskap. Også denne gangen lurte vi inn en godværsdag midt i en periode med regn og vind, og som bonus fikk vi med oss Gunnar på denne turen og. Så nå er Natur og Kartmysarlaget på vervekampanje... Terrenget var røffere enn vi har blitt bortskjemt med, med mye stup og generelt dårligere fremkommelighet. Mer Fana enn Os (unnskyld Bjørnafjorden...) altså.
Innover veien fra parkeringsplassen, langs myr-hogst Første bakken etter vi forlot veien. Vi visste ikke hvor det var sti, så veien ble til mens vi gikk Veten -- målet for turen Litt kronglete å komme seg opp, men her var vi ved varden på toppen. Utsikt nordover mot Mildehalvøyen Mer utsikt mot Milde Fortsatt fra toppen, østover mot Nordvik - Lysefjorden Mer Nordvik - Lysefjorden Vestover fra toppen -- Lerøy, Bjelkarøy og fergen Hjellestad - Klokkarvik Gunnar i de siste klyvene opp mot varden Mer kaffipause Og på toppen tok vi selvsagt kaffipausen Vi tok sjansen på at stien fortsatte ned igjen på andre siden -- og den var god og grei den Men drygt bratt stedvis... Det var mange som gikk tur i dette området, og P-plassen var ganske full da vi kom tilbake
Tur 4: 29. jan: Endelausmarka -- Ny Osveg Kart: Endelausmarka (scan) 1:7500 / 5m ekv m. nye veger skissert [PDF].
Arena for SOLO-84. Her har kartmysarlaget i tidligere tider trakket tusenvis av timer med synfaring og løypelegging, og vi har selvsagt utviklet et kjærlighetsforhold til terrenget. Derfor var det med blandete følelser vi bestemte oss for befaring av den nye Osvegen Rådal - Svegatjønn på sin rute gjennom Endelausmarka. Det blir nok fint med ny veg, men ha-det til o-terrenget. Det var omfattende inngripen. Sånn passelig vær -- det sluddet og snødde rett før turen, men mens vi var ute var det ganske bra.
Terrenget var slik vi husket det, derfor første bilde fra da vi kom frem til tunnelinnslaget for 9,3 km tunnel til Rådal Høyt gjerde og høye skjæringer -- litt kronglete pluss sleipt å komme seg ned Utsikt sørover, med innslag i Skaogafjellet i det fjerne Og sånn så det ut fra bakkenivå. Det var jo en dal oppetter her med jevn stigning, men veien skal være flat, så da graver man seg ned og får høye skjæringer Vi fant etter hvert en ulåst port i gjerdet, så vi kom oss ut på selve veien. Som annonsert av prosjektledelsen var her null aktivitet, men likevel hadde vi visst ikke lov å være her... Vi ble oppsport av noen hyggelige folk fra Vegvesenet, som vennlig men bestemt forlangte at vi måtte forlate området. De var de eneste som var her, så det virket unødvendig strengt på oss, men her tusler vi i hvert fall retning ut. Kartmysarlaget gir aldri opp. Fikk hint om at i helgen fikk vi være i fred, så Ø dro tilbake for litt flere bilder. Her fra rundkjøringen ved Kvernatjønn Og OK... Hadde vi ikke kommet inn bakveien var det ganske tydelig at her var ikke hvemsomhelst velkommen... Straks vi var utenfor forbudt område tok vi kaffipausen vår. Men turen var jo nesten slutt. Her er vi på vestsiden av Åsen-vegen, i hovedløpsterrenget, og kan tydelig se at planen er å lage et solid stykke vei frem til Lysefjorden. Så det blir nok ikke mye igjen ut av det terrenget heller. Innslaget i Skogafjellet. Plassen til høyre er tidligere Kvernatjønn Fylling ned i Kvernatjønn. Mesteparten av tjønnet ligger der no fortsatt... Gangveg over motorvegen, med utsikt over Kvernatjønnet Andre enden av Skogafjell-tunnellen, utgang ved Svegatjønn (hev vore -- fjernet i f.m. nye vegen). Bilde tatt fra toppen av Varåsen på siste turen i 2019
Tur 5: 4. feb: Halhjemsmarka - Katlaberget Kart: Halhjemsmarka 1:5000 / 5m ekv [PDF].
Årets fineste dag så langt! Sol fra skyfri himmel og litt snø i terrenget. En sånn dag bør alle få fri fra jobben og gå seg en tur i stedet! Ett av få Os-kart som ikke er laget av Geir (Vidar Ydse). Flott terreng som var nytt for Øystein.
På vei ut i terrenget sammen med en klasse fra Lunde skole, der vi parkerte bilen Vi har forlatt veien og er ute i flott og snødekt terreng På vei opp til Katlaberget -- høyeste toppen, men ikke så veldig høyt... Bjørnafjorden fra Katlaberget. Tenk at noen vil bygge bro over her! Mer Bjørnafjord -- med militærøvelse Kaffipause på benken på Katlaberget Og videre på snødekte stier innover Katlaberget Vi kom ikke ned akkurat der vi hadde planlagt, så det ble litt bratt Bakkene ned mot sjøen, med skikkelig stor kristtornskog Ikke planlagt, men da vi fant denne flotte buen måtte vi bare ta en kopp kaffi til.