Geir og Øysteins natur & kartmysarlag
Klikk på bildene for full størrelse
Tur 23: 31. okt: Strøno: Ervikane - Husefjell Kart: Ervikane - Husefjell, 1:7500 / 2m ekv [PDF].
Strøno har vi løpt mange løp på (for lenge siden...), men har aldri vært på tur der (i hvert fall ikke Øystein). Husefjell var en passende utfordring for Kartmysarlaget (125 m høyt), og basert på kjentmann Espens råd la Geir opp en grei rute. Litt grått vær, men stort sett opphold. Terrenget var flott å gå tur i, og på tross av en slitsom bom / omvei på tilbaketuren var dette nok en topptur.
Ervikane badeplass og friluftsområde -- flott start på turen, om badelivet uteble i dag Sti langs ryggen opp til Husefjell Geir konstaterer at vi er nesten oppe Overraskende innslag i lokal flora: En rhodondendron nesten på toppen av fjellet Matpause på toppen. Tett skog og smått med utsikt Utrolig stilig: En ensom kjempe av en eik på en lysning i skogen Flott sti og skog på sørsiden av Husefjellet Her er Geir på vei inn den skjebnesvangre feile stien på returen
Tur 24: 4. nov: Gåsekilen natt-tur (!) Kart: Gåsekilen, 1:10000 / 5m ekv [PDF].
Kartmysarlaget slår til med nye utfordringer. Etter forslag fra Geir la vi ut på en tur i mørke med hodelykt. I tidligere tider var vi jo ivrige natt-o-løpere, så dette var ikke helt ukjent, men for sikkerhets skyld planla vi en relativt trygg rute med lett orientering. Det viste seg likevel at stykket i terreng var utfordrende nok, både mht orientering og fremkommelighet ned brattbakken. Men vi fikk vist at kartmysarlaget finner frem i ulendt terreng -- også om natten!
Det var ikke lett å ta bilder i mørket, men disse forsøkene viser i hvert fall litt av stemningen
Klar for tur på Bergstø Her har vi funnet den gamle postvegen mellom Stavanger og Trondheim Matpause før vi forlater stien for en stund
Tur 25: 24. nov: Ytrebygda Kart: Ytrebygda (1982), 1:10000 / 5m ekv [PDF].
Dette er et flott terreng, som vi begge har mange erfaringer fra i o-løypen -- både konkurranse og trening. Vi har også begge hatt store bomturer her -- diffust og vanskelig område... På den annen side har vi i svært liten grad (om noen) gått tur i dette terrenget -- noe det klart egner seg svært så godt til. Mange nye veier letter tilgjengelighet, men vi som elsker terrenget syns vel at de har ødelagt mer enn de har gagnet. Vi brukte det gamle kartet med grovinntegning av veiene. Kanskje ikke verdens lureste valg... Men alt i alt, nok en flott tur for kartmysarlaget!
Ny stor parkeringsplass ved Skagevegen, og ny skogsvei inn i terrenget Etter en stund gikk skogsveien over til sti, og nå ligner det mer på terrenget som vi husker det Jorde på vårt kart -- myr / sump i virkeligheten; men idyllisk Her kom vi litt skeivt grunnet vanskelig kryssing av bekk. Mer gjenvoksende jorde. Her er vi på jordet nord for drivhusene. Det viste seg at "jordet" vårt var tegnet som farlig myr på det nye kartet. Grapsete... En av dagens nedturer. Dette jordet var en kjent og kjær samlingsplass i gamle dager. Nå ganske ødelagt av veien Neste nedtur. Vi husket begge det fine og idylliske området vest for rasteplassen, og gledet oss til en runde der. Men som synes -- noen har gått amok med øks... ... Så da satt vi oss like greit ned for en rast og uttrykte vår skuffelse over at veiene må være så store og ødelegge så mye. Her er Geir midt nedpå fordums samlingsplass, med veien i bakkant. Etter en lang og litt kjedelig etappe langs veien unte vi oss en ny kaffipause. Siste åsen på turen i bakgrunnen -- også her hugget en del. Og på toppen av den åsen fant vi endelig det Ytrebygd-terrenget som vi husker. Her kjente vi oss igjen fra gamle dager og fikk en god oppevelse Litt mer fra samme område som forrige bilde Det var en nydelig dag, men kaldt, og stedvis skøytebane på stien.
Tur 26: 28. nov: Gåssand - Tøsdal Kart: Gåssand-Tøsdal, 1:15000 / 5m ekv [PDF].
Denne turen foreslo Geir tidlig, og andre halvpart av kartmysarlaget tente umiddelbart på ideen. Det er en tur Geir har hatt på ønskelisten i lang tid, og den ble så fantastisk som vi kunne håpet. I prinsippet strålende sol, men i vestvendt li i slutten av november ser vi ikke mye til den solen. Men det var rett og slett utrolig at det kan være så flott turvær (og forhold) i slutten av november. Vi hadde en grovplan, men visste ikke nøyaktig hvor og om det gikk sti, så veivalget ble til mens vi gikk. Vi fant forøvrig god sti praktisk talt hele veien. Turen var litt tyngre enn ventet -- kan ikke skjønne at den ikke var lengre enn de fem km den faktisk var. Men likevel -- nok en fantastisk tur.
Vi parkerte langs Gåssandvegen, og hadde en kilometers vei før vi kom til "start-trekanten". Flott og kald novemberdag Gåssandvatnet, som vi skal følge på venstre side mesteparten av turen Her har vi forlatt veien og begitt oss ut på den egentlige turen. Begge husket å hatt avslutning på o-løp her en gang i tiden. En utfordrende bekkekryssing (islagte steiner), og antydning til stien videre på andre siden Mye av turen gikk i flott skog av denne typen Mer av det samme, vi er i den bratte lien ved den nordligste gule flekken. Litt lengre sør, med utsikt over vannet Når solen forsvant bak åsen ble det litt kaldere og mer høstlig (hustrig). Etter å ha gått et litt tungt stykke på dårlig eller ingen sti fant vi ut at det var velkomment med en kaffipause. I området ved husene ved Storestraumen lot vi eksisterende stier bestemme veivalget. Det var nok lurt. Idyllisk myrflate (gule område) ved Storestraumen, nå er det Hetleflåtvatnet vi ser mellom trærne Dagens lille nedtur. Det var myrete og tungt fra kraftlinjen og opp til stien vi skulle gå på. Det viste seg at "kjerrevegen" var akkurat lite bløt.
Tur 27: 27. des: Ulven - Prestegardskogen Kart: Varåsen, 1:6000 / 2m ekv [PDF].
Etter noen travle uker med juleforberedelser (inkl et svært vellykket kartmysarlag-julebord) var vi begge sugne på en tur i romjulen, og valgte oss det som var meldt som siste fine dagen på en stund. Dette var en veldig annerledes tur -- stort sett i terreng, men med bebyggelse rundt oss omtrent hele turen. Men ikke noe mindre vellykket enn alle de andre turene av den grunn -- faktisk var det en tur som passet perfekt for tid og form. Rimelig bra vær, og temperatur rundt null -- herlig avslutning på kartmysarlag-året!
Start ved Ulven. Kommentar fra Geir: Ingen har spurt meg om lov til dette... Fra første kollen (Brandsneset), utsikt over Ulvenvatnet. Her har Øystein vært på mang en HV-øvelse Idyllisk høst / vinter-myr på Brandsneset En liten runde ned skaret ned til vannet før motocross-banen Den omtalte motocross-banen. Overraskende nok ingen aktivitet. Os VG bak til høyre, med opplæring i kjøring og graving med store kjøretøy Kryssing av hovedveien mot Halhjem Kuventræ skole - barnetrinnet (der alle Geirs barn har gått). Geir på vei mot Varåsen i bakgrunnen Gapahuk (bygd av skolen) på vei opp Varåsen. Her tok vi kaffipausen Utsikt fra gapahuken -- Os og Bjørnafjorden ++ En kaffitår i gapahuken -- et av dagens høydepunkter Siste kneiken opp til toppen av Varåsen Utsikt fra toppen av Varåsen -- her kan vi se nesten hele turen så langt. Ned fra toppen på nordsiden -- med utsikt bort til huset til Turid og Geir. Og der var vi nede i bebyggelsen, og har bare en strekning på gangveier igjen.