Geir og Øysteins natur & kartmysarlag
Klikk på bildene for full størrelse
Tur 18: 18. sept 2019: Nordhordalandskulten Kart: Nordhordalandskulten (scan), ca. 1:5000 / 5m ekv [PDF].
Nordhordalandskulten har alltid stått der som mytisk og mystisk for Øystein. Sentralt i Fana / Os, likevel har jeg aldri vært der. Så naturlig nok var lysten stor til at Kartmysarlaget skulle legge turen opp der en gang. Og i dag skulle det altså skje... Men det var i grunnen et helt vanlig fjell (ås), med terreng og skog omtrent som naboen Gåssandterrenget. Men det var jo fint, og området / turen helt flott. Dog hadde vi nok overvurdert egen form da vi planla turen helt til topps og ganske lang. Etter en seig og lang bakke der vi bare var litt over halvveis oppe iverksatte vi plan B: Lunsj og retur samme vei. Og da værmeldingen sviktet, og det etterhvert ble bra med regn var det like greit.
På toppen av første bakken. Terrenget er fint og humøret på topp Litt høyere oppe, med utsikt tilbake mot Bahus Klar for neste bakke, vi begynner å merke kjøret Oppe ved myren -- et høydepunkt på kartmysarlagets turer: dagens matpause Nesten nede; vi spurte oss selv: gikk vi virkelig så langt opp? Og det sipregner... Men likevel -- det var en flott tur!
Tur 19: 23. sept: Fanafjell - Nordvik Kart: Svartevatn 1:12000 / 5m ekv [PDF]
Fanafjellsterrenget er vel det beste o-terrenget i Fana syns noen av oss. Tidligere en favoritt for treningsturer, men av ulike grunner (primært helse) har det blitt alt for lenge siden i hvert fall Øystein har vært der. Planla derfor en litt lang tur med start på Fanaseter og mål ved Nordvik skole, der vi skulle besøke mange favoritt- steder underveis. Været var nydelig, og turen svarte 100% til forventningene. Det var gang på gang gjensyn med en gammel venn -- lenge siden sist, men det var nett som det var i går jeg var der sist. Aldeles herlig!
Like ved P-plass Fanasæter. Innspurten i NM-95. Start på mange turer inn mot Joravatn Halvveis inn til Joravatn. Hogstfelt og vei var der ikke sist jeg var der. Ingen forbedring... Joravatn. Ytterligere kommentarer unødvendig Sletten ved Joravatn. Åsted for speiderleirer, mang en samling på o-løp og stafetter ... minner, minner... Myren med tjernet på toppen av første åsen etter Joravatn Sydover den store myren tatt fra samme sted som forrige bilde Utsyn oppover åsen SØ for tjernmyren. Også kjent og kjær Utsikt mot Lyshornet over den store myren rett før matpause Her er vi på myrområdet rett før det bærer utfor. Et annet favorittsted -- kombinasjonen svaberg og myr er helt herlig! Den trange dalen rett sør for siste myrflaten. Her er bunnen fin og utmerket løpbar, og her kom NM-løperne opp i 1995 Og der var det også på sin plass for dagens andre rast med kaffe Litt lengre nede i samme dalen. Det er bare så herlig... Veien ned bratten var virkelig bratt Og så var vi fremme ved Nordvik skole etter en helt fantastisk tur.
Tur 20: 1. okt: Kjerrgarden N. Askøy Kart: Kobbeneset 1:5000 / 5m ekv [PDF] Nordre Askøy (scan utdrag) 1:5000 / 5m ekv [PDF]. Pluss topografisk kart.
I dag dro natur & kartmysarlaget på utflukt til hytten til Geir og de. Deretter gikk turen gjennom tradisjonelt Nordre Askøy-terreng opp til Kjerrgardstårnet. Vi hadde med oss et topografisk kart pluss Askøy o-lags kart fra 1984. Det var forsåvidt greit nok, men det var kommet til en god del stier og skogsveier siden det ble utgitt. Så den nyere utgaven som er vedlagt ville nok vært en stor fordel. Etter tårnet gikk vi bevisst på høyre siden av dalen enda vi visste det var feil -- håpet på ting skulle ordne seg. Dermed ble avslutningen utenfor kartet i blautmyr og brake -- men vi hadde det storveis lell! Selv ikke sipregnet på siste halvdel av turen klarte å legge en demper på stemningen -- kartmysarlaget stortrivs uansett. Og for Øystein var det jo svært så kjekt å få besøke hytten og bli kjent med nærområdet der.
Kjerrgardsnuten med tårn -- målet for dagens tur. Geir tar av fra veien og inn på stien mot hytten Like nord for hytten -- typisk Askøy, vestvendte uforserbare stup En stolt hytteeier Oversikt hyttetomten med utsikt sørover Kobbeneset Så er vi i vei. Ned mot der vi skal krysse mellom vann og sjø på et smalt strede, og samtidig bytte kart. Men kryssingen var udramatisk. Selv ved høy vannføring har "man" lagt til rette for trygg ferdsel. Sørover den smale viken på østsiden av Kobbeneset Da er oppe ved tårnet, etter en overraskende lett bakke opp. Kanskje formen ikke er så gale likevel? Flott utsikt fra toppen av tårnet, selv om det var lavt skydekke og regn akkurat nå Rasteplass ved tårnet. Våt men helt OK for vårt formål. Det var gjennom skogen til høyre for tårnet vi skulle gått etterpå... Kartmysarlaget lar ikke litt regn ødelegge det gode humøret eller et av dagens høydepunkt. Og etter dette var kameraet så vått at det ble ingen flere brukbare bilder...
Tur 21: 7. okt 2019: Nordsjøløypen Fedje Kart: Fedje, 1:11000 / 5m ekv [PDF].
Geir er født på Fedje, og Øystein har ikke vært der siden 70-tallet, så det var absolutt et ønskemål for Natur & Kartmysarlaget. Været begynte strålende, men etterhvert skyet det til og blåste opp, men ikke verre enn at vi hadde nok en strålende tur. Inkludert reisen hjemmefra var dette den desidert lengste turen kartmysarlaget har vært på så langt. Og en tur vi begge satte stor pris på.
Klar for start like ved Bruvågen / Husavatnet Sørover langs Husavatnet. Typisk natur langs Nordsjøløypen Husavatnet, mot nord og tettstedet Det viste seg at "noen" hadde gjort en god jobb med å tilrettelegge Nordsjøløypen Fedjebygden med Solund i bakgrunnen Da var vi kommet så langt at vi hadde utsikt sørvestover havet og Hellisøy fyr Det blåste og var litt vått i terrenget, så ikke så lett å finne en god plass for matpausen. Men denne fungerte godt Nær sørenden av løypen, opp i åsen og utsikt mot nytt tettsted i sør Og der ser vi slutten av Nordsjøløypen, grein 1, like ved Fyrsundet Grinden markerer starten (eller slutten) på Nordsjøløypen Tøffingen Og så hadde vi en lang strekke å gå på vei... Fedje Heliport. Ett av "fjellene" i bakgrunnen er Fedjes høyeste topp, Fedjebjørnen 42 moh Og like ved Heliporten passet det godt med dagen andre kaffipause Nordsjøløypen, grein 2. Dette er også Fedje -- ikke bare åpent nakent landskap. Et tre fullt av godteri og lapper med hemmelige beskjeder -- like ved Brurevatna Jeg var redd det skulle bli vått over de store myrene NV for Bruravatna, men her var som synes godt tillaget sti av ypperste kvalitet På vei ned gjennom skogen mot stikrysset. Det var forøvrig mye mer skog langs "grein 2" enn det ser ut til på kartet
Tur 22: 13. okt: Rødlien Kart: Nordhordalandskulten Nord - Rødlien (scan). 1:10000 / 5 m ekv Nordre del (turens del 1) [PDF]. Søndre del (turens del 2) [PDF]
Rødlien -- arena for mangt et o-løp, stafetter, nattløp -- og treningsturer. Men før i dag ikke en helt ordinær skogstur i rolig tempo. Men Rødlien er jo så utrolig fin, særlig i høstfarger, og et sted vi hadde lyst å komme tilbake til. Dagen begynte overskyet med enkelte regnbyger, men etter hvert brøt solen gjennom og det ble aldeles strålende. Nok en minneverdig og fantastisk tur.
Langs Ulvvatnet Ulvvatnet, utsikt nordover mot Hausdalshorgen Myr og småtjønn halvveis til Rødlia-stuen Høstmyr mot lave tåskyer i fjellet bak Høststemning mens regnet siper ned... Rødlistuen, og kjærkommen kaffipause Mellom Rødlistuen og Bergen Jeger og Fiskeforenings hytte Insta Raudlitjønn ved BJF-hytten Ny kaffipause ved BJF-hytten Ytsta Raudlitjønn, solen skinner og det er bare utrolig flott Bekken i strie stryk på vei ned mot Inste Raudlivatnet På vei ned mot SØ viken i Insta Raudlivatnet Insta Raudlivatnet med Horgen i bakgrunnen -- turistbrosjyre! Siste strekken på sti langs Ytre Raudlivatnet før vi kommer opp på veien. Utsikt nordover Ytsta Raudlivatnet der vi forlater det. Og så bare en strekke langs Gåssandveien før vi er fremme ved bilen.