Geir og Øysteins natur & kartmysarlag
Klikk på bildene for full størrelse
Tur 34: 23. okt: Brandsneset skumringstur Kart: Hetlestraumen 1:3250 / 2m ekv.
Vi satser fortsatt på ikke så altfor lange eller tunge turer, så Brandsneset var et fint valg -- at vi har vært der noen ganger gjør ingenting. Praktiske hensyn (noe med en skadet hund...) gjorde at det ble ettermiddagstur, noe som på denne tiden av året gjerne betyr skumring / mørke. Vi tok det som en grei utfordring og hadde med lykt. Og akkurat det satt en ekstra spiss på turen -- etterhvert senket mørket seg rundt oss, vi fant frem hodelykter og fikk en kjempefin tur og opplevelse. Flere sånne!
Det hadde vært en del graving / fylling på første flaten siden sist, så turen startet med forsering av "ur" Inni skogen ble det fort småmørkt, men ikke sånn at det gjorde noe Her var det fortsatt lyse dagen -- og her har vi vært flere ganger før, akkurat ved straumen, som var litt for stri til å kunne padle opp i dag Planen var å ta kaffipausen på neset SØ for der vi gjorde. Men høy vannstand gjorde at myren var mer vann enn myr, så vi lot den ligge i fred. Skrenten gikk helt ned i vannet, og Geir labbet like godt uti. Jeg klatret heller opp skrenten. Kaffipause ved det store og kunstneriske treet som har hatt æren av å være o-post flere ganger. Etter pausen kom mørket snikende på vei opp bakkene mot "toppen av Brandsneset" Enda litt høyere oppe, og enda litt mørkere Og da ble det på tide å finne frem lyktene Det er noe eget og trollsk når sikten er begrenset av lysstrålen Geir leser kart i nærheten av toppen På vei ned igjen. God sti, så det var ikke spesielt utfordrende å finne frem her Vi krysser under en svær rotvelt. Også en tidligere postdetalj Bare siste bratte bakken ned gjenstår. Geir har full kontroll og ser ut som en proff nattorienterer
Tur 35: 31. okt: Bjånes Kart: Bjånes - Hattvik (nytt) 1:5000 / 5m ekv.
En lørdag formiddag med godvær og høstfarger midt i en regnværsperiode. Kjent og kjært terreng, men mesteparten av runden gikk i ukjent lende. Selv om solen skinte er det høst, og terrenget var ganske vått og tungt. Dette området blir vi aldri lei av -- det må være noe av det fineste turterrenget Bergenshalvøyen har å by på! Ikke så lang tur, men fantastisk fin!
Over jordet fra P-plassen nesten ute med Hatvik Første del av turen gikk på en idyllisk smal sti gjennom tett skog Samlingsplass på et par treningsløp. Den gang var det gjørmete, nå helt forandret. Noe utbygging på gang? Tilbake oppover sti der vi har "løpt" i treningsløp. Fine høstfarger Oppe på flatene ved de store myrene. Fineste del av terrenget. Her var det Geir i sin tid bestemte seg for at terrenget var "godt nok" til å lage kart her. Ca. samme sted -- oversikt over skog og myrer -- herlig! Mange gode stier her, og faktisk en del folk ute på tur.
Tur 36: 9. nov: Osøyri - Solstrand Kart: Os sprintkart 1:5000 / 2m ekv.
En annerledes kartmysarlagtur -- lite terreng, men en fin ettermiddagstur med utgangspunkt broen over Oselven i Osøyri sentrum. Selvsagt kjente stier for Geir, men helt nytt for Øystein. Flott høstvær, og vi kom greit rundt før høstmørket senket seg, så det ble ikke bruk for lykt denne gangen. Nok en fin tur!
Uvant tur-start -- midt i sivilisasjonen Langsmed Bjørnafjorden i fine høstfarger Videre bortover stien mellom mark og fjord Et artig innslag: trangt skar, nesten tunnel ned mot sjøen På vei mot Solstrand hotell som vi ser lengre fremme Bjørnafjorden ligger nydelig i dag... Golfbanen -- Os golfklubb Og ved klubbhuset tok vi kaffipausen som setter en spiss på alle turene våre Ca tilbake på Hatvik-veien -- utsikt over Osøyri og bakken ned vi skal gi oss i kast med Sleipe trinn, bratt bakke med våt grunn og blader -- ble nesten en utfordring!
Tur 37: 29. nov: Røttingen Kart: Røttingen (rev) 1:5000 / 5m ekv.
Etter at Øystein har vært forkjølt et par uker var lysten på tur stor, men forkjølelsen henger fortsatt i, så det passet med en kort og kortreist tur. Retur til Røttingen var helt perfekt, passe langt, passe vær, og Røttingen-skogen er fantastisk fin å gå tur i -- ikke et sted vi blir lei om vi bruker om igjen.
Stein i stikryss i starten på turen. Her har det hengt en post-skjerm flere ganger Opp dagen lengste bakke, til turens høyeste punkt -- som ikke er så veldig høyt... Og der var vi oppe, og tar en pust i bakken Gjensyn med en av dyreskupturene langs naturstien -- mamma bjørn. Det blåste godt, men her fant vi et sted i ly der det passet med kaffipause.
Tur 38: 6. des: Havet Kart: Havet 1997 1:7500 / 5m ekv.
En real villmarkstur! Etter flere korte og lette turer var vi klar for en større utfordring, og begge tenkte på Havet, der vi har gode minner fra, men ikke har vært på lenge. Ruten er del av en av Øysteins fordums favoritt-treningsrunder og sånn sett velkjent. Kartet var i praksis NM-kartet, og holdt fortsatt overraskende god kvalitet (noe nytt lagt inn.)
Rett frem lien opp mot Havet -- snauhogd og fæl Utsikt fra veien, nest øverste nivå Her er vi ved myren der vi har hatt samling for mangt et o-løp i gamle dager -- men ingen vei da selvsagt Vi har forlatt veien og er inne på stien langs Havet. Selve terrenget lå slik det var for 20 år siden, upåvirket av tiden... Havet Vi starter på stien opp mot fjellet, rett etter skogsveien fra Almeland -- som nevnt, uendret de siste 25 årene Den lille myren / dalen i enden av stien. Her har vi løpt forbi mange ganger. Stien mot Solbakkefjell fortsetter rett frem, mens vi skal til høyre Og da var det dags for kaffipause, med utsikt nedover "vanskelig" skråli (o-messig) Ned bratte gjennom tett skog (men der gikk en slags sti der) Fine detaljer fra Solbakke-li-skogen Svingen på skogsveien der vi snudde, med snøkledd Svinningen i bakgrunnen Ned i skrålien fra forrige bilde -- nå er vi i et av Øysteins absolutte favorittområder; utallige treningsrunder har inkludert denne lien Ø. husket at det gikk en sti gjennom tett-skogen her -- det var skikkelig deja vu; den lå der akkurat slik jeg husket den fra 20 år tilbake... Flere idyller fra skrålien tilbake, nå nedenfor de store myrene Helt på slutten av skrålien -- der den er på det aller fineste... En liten rast før vi gir oss i kast med det siste bratte søkket ned til veien
Tur 39: 13. des: Stendaskogen Kart: Stendskogen 1:4500 / 5m ekv.
Det er egentlig merkelig at kartmysarlaget ikke har vært på tur her før -- fint turterreng, og antakelig det mest brukte området for trening og løp i vår begges o-løper-tid. Etter diverse “urbanisering” (skogsveier, boss og steinfyllinger, anleggsområder,...) er kvaliteten som o-terreng kraftig redusert. Men vi fant en god trasé, mest på stier, og fikk oss enda en fantastisk fin tur. Virker som tidlig høst, men vi er midt i desember...
På vei langs første åsen på fin sti i fine værforhold Sånn er no Stendaskogen der det er fine stier. Ideelt! Og så kom vi til en vei. Og da tok vi kaffipause. På tvers etter veien ved Skinfloren. Så litt bakse ut på kartet, og startet ned en bratte her Var spent på hvordan forholdene var på tvers gjennom terrenget, men det var overraskende fint. Samme skog litt lengre fremme I enden av skogen kom vi til et skikkelig rotvelt-område med falne kjempetrær Geir skuer ut over rotveltene På vei siste sti sørover -- en favoritt-trenings-sti og et kjent stup vi har løpt langs mang en gang Og der var vi tilbake ved jordene på Hordnes
Tur 40: 20. des: Prestegardskogen Kart: Prestegardskogen 1:5000 / 5m ekv.
En fin tur i nærområdet på en regnværs-førjuls-søndag. Vi har hatt noen turer i Prestegardskogen før, men likevel klarte Geir å lage en trasé der mesteparten var nytt (for Øystein, Geir er jo lommekjent her). Og været brydde vi oss lite om, det ble nok en vellykket og fin tur.
Turplassen der vi kom ned til Oselven. Til vår store glede hadde noen vært og ryddet bort alt bosset som lå strødd her forrige gang vi var her Idyll litt lenger oppe ved Oselven På en liten halvøy -- masse rotvelter Fin sti i fin skog langs elven på vei til Knutabrui En kjapp liten rast. Vi ser grillplassen der vi hadde kaffipause på første P-skog-turen vår på andre siden av elven Kaffipausen ble tatt i gapahuken. Overraskende nok ingen andre der, selv om det var flere ute på tur. Ovenfor badeplassen (buss-skuret). Oselven gikk stri i dag Helt nord på turen fikk vi et skikkelig regnvær. Tok en ny pause i den fine skogen opp fra Spongo. Vi ser opp mot et lysere 2021 ... Gjennom den siste fine skogen (fineste del av P-skogen?), som har vært hjem for mang en o-post. Måtte den få stå i fred for tømmerhoggernes økser...
Tur 41: 29. des: Skarpåsen - Varåsen Kart: Skarpåsen 1:5000 / 5m ekv.
Samme tur som i romjulen i fjor, bare litt lengre. Vi la på en runde over Skarpåsen -- realt vestlandsterreng med lite / ingen stier, bløtt og brake. M.a.o. en smule tungt. Men likevel fint. To ganger romjulstur betyr tradisjon. Flott avslutning på et flott Kartmysarlag-år!
Toppen av Skarpåsen. Som vi ser -- realt vilt vestlandsterreng På slutten av Skarpås-runden var det mer kulturbeite og fin skog Fin plass for første kaffipause. Os Roklubb og Ulvenvatnet ved siden av motocross-banen Utsikt over Kuventræ skole fra gapahuken med dagens andre kaffipause