Home Reservoir Simulation Research Model Railroading RPG Natur & kartmysarlag
Geir og Øysteins natur & kartmysarlag
Klikk på bildene for full størrelse
Tur 6: 13. feb: Arboretet Kart: Utsn Arboretet (scan), 1:5000 / 5m ekv [PDF].
En kort og grei tur i kjent terreng. Værmelding var bra, men ombestemte seg rett før turen, så i starten var det litt sludd og snø. Det kom seg snart, og vi fikk nok en fin tur, denne gangen stort sett i veltrakkete stier. Men det er jo fint i arboretet da, og det er faktisk en god stund siden vi har vært her...
2020 forside 2020 forside På veien fra parkeringsplassen inn mot selve arboretet Mørkevatnet, åsted for å ta seg inn etter bom På dårlig sti / myr etter Mørkevatnet. Vått... Fine idyller og gode turveier preger området Ved Søre Mørkevågen fant vi en bu med benk, så der ble det kaffipause. Sympatisk trapp opp mot de store våte myrene Søre Mørkevågen Sandholna -- Idyllisk og familievennlig badeplass ++. Her har Øystein vært på mang en familietur BoTs hytte i Sandholna. Kan leies for overnatting Ut mot den ytterste ø. Og en siste rast ved Blondehuset før siste etappe tilbake til bilen. Nå er til og med solen på visitt.
Tur 7: 3. mars: Røttingen Kart: Røttingen (ny utgave), 1:7500 / 5m ekv [PDF].
Det har vært litt snø i terrenget og snøvær i luften den siste tiden, og da lysten på tur likevel var stor foreslo Geir ny tur på Røttingen, der han mente det var mindre snø, og dessuten holder på med helt nytt kart over øyen. Det ble ingen trakking i gamle spor fra i fjor, men en helt jomfruelig tur med utgangspunkt i huset til Espen og di. Og våren var absolutt kommet til Røttingen! Ikke antydning til snø i terrenget, og det herlige draget av vår i luften... Herlig tur!
Huset til Geirs sønn Espen med familie. Utgangspunkt for turen Langs sjøen rett nedforbi starten. Nyt været... På mange måter en annerledes tur enn Kartmysarlaget er vant med. Store deler gikk på småveier midt i bebyggelsen -- med skog rundt oss. Ruinen rett før grøntområdet. Skikkelig ruin -- eføyen slynger seg oppetter restene av søyler Geir mente å huske at det var en passasje gjennom grøntfeltet, men det var noen år siden han hadde vært her... Han er inni der! ... Og trygt ut igjen på andre siden, etter en kamp mot tornebusk-lianer. Her fikk vi en litt kjedelig transportetappe. (Øystein sine bein er ikke så glad i asfalt). Men så kom vi ned til bro over den lange smale viken. Flott område -- utsikt innover viken Og her er utsikten utover -- bare snudd meg 180 grader fra forrige bilde. Begge tatt fra broen. Og der er den flotte og nyttige broen Lunsjen ble inntatt rett etter broen -- midt på stien. Siste del av turen gikk i realt Røttingen- skog med gode stier. Her kjente vi virkelig vårluften (for første gang i år). Kobbevågen -- et yndet sted for klasseavslutning o.l. Benken er en Røttingen spesial, flere like fins spredt rundt på øyen Her er vi ved starten på turen fra i fjor. Den gang var dette en stor åpen plass, nå snart landets mest moderne laksepakkeri.
Tur 8: 13. mars: Kokstad Kart: Kokstad (scan), 1:7500 / 5m ekv [PDF].
Denne turen falt sammen med første dag av ekstraordinære Korona-virus-tiltak. Men turer i skog og mark var både tillatt og oppfordret til. Det var en ny flott inneklemt solskinnsdag i vinter-vår-regn og vind. Kokstad-terrenget har vi begge hatt mange store bommer i, og egentlig ismått med gode o-minner. Men terrenget er jo flott, om ganske diffust og krevende, noe som viste seg da vi flere ganger kom bort fra den planlagte linjen... Men merkelig nok var det ingen av oss som kjente oss særlig igjen.
Rett ut i terrenget fra P-plassen. Godt gammelt Gneistaterreng slik vi husker det. På vei oppover ryggen etter dagens første bom Utsikt over terrenget tilbake mot startstedet Dårlig sti, men likevel var det laget klopp over bekken Ja, det var en nydelig dag for tur! Etter dagens andre avvik fra ruten (bom...) passet det med kaffipause. Det kom litt folk forbi, så tur i skogen fristet tydeligvis  Lokal Sherpa-trapp (snarvei opp Storrind-vegen) Ny liten pause på toppen av Storrinden Utsikt fra Storrinden utover Fanabygden Ned langs siste ryggen etter gjerdet. Fin sti og skog, og første stedet jeg fikk en deja vu-følelse på turen. Godt å se P-plass og bil etter en herlig, men litt tung tur. Det var fin tilgang til terrenget herfra
Tur 9: 24. mars: Rundt Joravatn Kart: Svartevatn, 1:7500 / 5m ekv [PDF].
En gammel treningsrunde for Øystein -- men det er en god del år siden. Likevel var det kjent og kjært hele veien. Et nytt gammel-bekjentskap i Kartmysarlaget: Bjørn Haukeland ville gjerne være med på tur, og satte tydeligvis pris på det. Jeg i hvert fall har ikke sett ham på minst 15 år, men det var likevel som vi nyss hadde trefts sist. Veldig positiv opplevelse! Ellers er det fortsatt Korona-tider...
Åsen tilbake mot Fanasæter. Mye stygg hogst her... På stien nordvest for Joravatn -- det var nett så i går jeg sist var der Stien opp mot Tirileitet Utsikt fra Tirileitet (har nå alltid ment at det er det det heter...) Varden på Tirileitet Postkassen på Tirileitet Matpause mellom Tirileitet og Hamretjønna. Koronakorrekt 2 meters avstand! Ned mot Hamretjønna. Litt våt og dårlig sti, men det tåler vi... Nede ved Joravatnet, på dårlig fiskersti mot den fine plassen i vestenden Og der måtte vi selvsagt ha en ny kaffipause mens vi mimret om alle de gode stundene med dette som samlingsplass.
Tur 10: 28. mars: Bjånes fra Hattvik Kart: Hattvik, 1:6000 / 5m ekv [PDF].
Tro mot politikernes Korona-råd konsentrerer Kartmysarlaget seg om turer i nærområdet, men holder oss unna steder der folk vanker. Bjånes-terrenget er flott turterreng, og siden vi ikke har gått fra Hattvik-siden før ble det likevel en tur for det meste i nytt terreng. Denne dagen var en nydelig dag midt i regntiden, og turen ble til ganske så på sparket i finværet. Derved nok en praktfull Kartmysarlagtur. (Ø er jo blitt litt forlibt i Osterrenget...)
Klar for tur fra kaien / P-plassen på Hattvik Første runde over gammel beitemark ut på Hattvik-neset Slutten på den runden -- idyllisk turterreng Ute i den flotte skogen -- litt vått etter snøsmelting og regn. Myren der vi tok kaffipause. Kaffipause i vårlig solskinn Etter å ha forsert en tettskog som vi fant en fin trase gjennom, er vi tilbake i sivilisasjonen og nærmer oss slutten Og der ser vi bilen på P-plassen, og starten på turen til høyre. Vel blåst etter nok en perfekt tur.
Tur 11: 7. april: Tur-O i Prestegardskogen Kart: Prestegardskogen 1:7500 / 5m ekv [PDF].
Det passet best med en tur i nærområdet, og siden Os OK nettopp har satt ut tur-O-poster i Prestegardskogen, var det fint å basere turen på disse postene. Nå endte det med at vi tok nesten alle postene -- bra økt og selvsagt nok en fin tur. P-skogen er godt egnet til tur, noe mange fant ut i dag.
2. post: Skrent foten, villmark 50 m fra bebyggelsen Ryggen ned fra 2. post -- samme som avslutningen av P-skog-turen i fjor. Jeg sa den gang at den skogen var så fin at ikke lov å hogge, men hører noen på meg...? Nede på veien -- med resultatet av rovhogsten... Langs Oselven på vei mot 5. post Det var ikke bare nybegynnerposter. 7. posten var usynlig fra hogstfeltet, godt gjemt inni tettskogen Hogstfeltet under kraftlinjen på vei mot 8. post Kaffipause ved Knutabrua på en fantastisk fin dag Den fine flaten nord for 9. post. Her "løp" Øystein på nattløp tidligere i vår, og konstaterte at det var lettere å finne frem på dagtid 10. post. Igjen et eksempel på at det kan være fin og god orientering selv om det ikke er langt til bebyggelsen På vei fra 10. til 11. post. Dette strekket var ganske likt et på nattløpet, og Øystein ville prøve ut et alternativt veivalg Konstaterer her at terrenget rett på var mye finere enn vei/sti rundt! Samme strekk, nede ved elven. Fint med en disse-pause Spenstig post (12.), med diverse utbygginger -- nok med tanke på fiskere -- ikke turgåere Det ble litt tungt på slutten, så vi sløyfet de siste postene. Langt nok likevel, og så fint! (P-skogen er bare så fin til tur...) En siste kaffitår.