Home Reservoir Simulation Research Model Railroading RPG Natur & kartmysarlag
Geir og Øysteins natur & kartmysarlag
Klikk på bildene for full størrelse
Tur 7: 22. april: Sævildvatn (sør for Tysse) Kart: Sævildvatn, 1:10000 / 5m ekv [PDF].
Dette var lengste turen så langt -- både i reisetid og turlengde. Men været var (som vanlig) nydelig, og terrenget inni her er jo helt herlig (jfr. diverse Samnanger-løp). Den yngste av oss (Øystein) var litt redd for at dette kom til å bli litt for langt, men til tross for 3 1/2 times tur -- det gikk helt fint (overraskende nok). Kanskje turene alt er begynne å hjelpe på stayer-evnen? Øystein hadde forøvrig løpt lang-KM her i 1980, et ikke udelt positivt minne (verken terreng eller løyper sin feil). Denne gangen gikk vi mer i villmark og mindre på stier enn før, og deler av terrenget var litt sliter-type. Men likevel -- dette var nok den fineste turen så langt i natur og kartmysarlaget.
Første delen av turen, langs Sævildvatnet, var slitsom. Mye tett skog og nedfallstrær, så vi måtte klatre opp og ned hele tiden En liten pust i bakken etter endelig å ha kommet ut i åpent lende En typisk "Samnanger-myr". Tørr og lett å gå i Ny pust i bakken på vei oppover langs elven ovenfor Sævildvatnet Samme elv, litt høyere oppe. Det aulte med frosker i terrenget, og i dammen før Bakken var det livlig aktivitet for å lage rumpetroll... Ny pause mens vi manner oss opp til Bakken -- 150 høydemeter opp -- rutine i gamle dager, tøft nok nå. Ikke bare var det bratt opp, men fullt i nedfallstrær i tillegg. Dessuten var det feil dal, vi sklulle holdt mer til høyre "Belønningen" for å ha gått feil -- fant en fin sti til topps, riktignok bratt, men rødmerket og lett å gå langs Endelig oppe på turens høyeste punkt med utsikt over Sævildvatnet og Gullfjellet. Her tok vi selvsagt lunsjpause Knausen der vi inntok lunsjen Utsikt andre veien -- østover mot Samnangerfjellene og langt der borte Tveitakvitingen Og selvsagt måtte vi slåss mot granskogen ned siste bakken tilbake til bilen.
Tur 8: 29. april 2019: Øvredal Kart: Øvredal nordre, 1:10000 / 5m ekv [PDF].
Tur i Jimmy Øvredals verden. Vi gikk opp ruten som Jimmy går nesten daglig til hytten sin. Sprekt gjort av en 80+ - åring, ca 400 m stigning. Derved var det også den tøffeste turen natur & kartmysarlaget har gjennomført! Men været var nydelig, og med passelig tempo og mange pauser gikk det greit. Det som er litt spesielt med denne ruten er at Jimmy har laget rasteplasser med rekvisita og skilt med visdoms- ord hentet fra norske bautaer som Ivar Aasen, Arne Garborg etc., Salomos ordspråk, Salmenes bok osv. Dessverre var malingen flasset og falmet, så det var ikke alltid så lett å få med seg visomsordene.
Start: Gamle klubbhuset til golfklubben som var her, men som nå er konkurs, så huset har stått tomt en 10 års tid Her ser vi innover mot terrenget vi skal erobre, mot Svenningen i det fjerne Knutabrekka! Lang og bratt. Opp den skal vi slite en stund... Som sagt -- det var viktig å ta rikelig med pauser opp Knutabrekka Ny pause, nå ved en av Jimmys rasteplasser, krydret med skilt med visdomsord Zoomer inn på en av formaningene Endelig oppe på toppen av Knutabrekka. Like i nærheten av trusetreet (for de som så programmet med Jimmy Øvredal i NRK). Der var ingen truser der nå. På myrflatene inn mot hytten til Jimmy -- her var det han så huldra! Lunsjpause på bord og benker ved Jimmys hytte. Dette har han døpt "Den himmelse freds plass" Som sagt, "Den himmelse freds plass." Legg merke til utsmykking av benken "Søymyrkoija" -- Jimmys rekreasjonssted på jord. Det stod ulåst, så velkommen skulle vi være Mer Søymorkoije Turen tilbake gikk i terrenget utenom sti. Men det var ikke spesielt vanskelig fremkommelig... Ned de siste bakkene før vi kom tilbake til stien. Sjelebot for gamle o-løpere!
Tur 9: 16. mai: Prestegardskogen Kart: Prestegardskogen, 1:5000 / 2m ekv [PDF].
Denne gangen gikk vi i Geirs nærområde. Terrenget er vel tilrettelagt for turgåing, med klopper over grøfter / bekker, grillhytter, gode stier og veier osv., utført mye på dugnad av “brogjengen” med privat finansiering. Et flott rekreasjonsområde, og (heldigvis) mye brukt av lokalbefolkningen.
Denne gangen startet turen fra inngangsdøren til huset til Geir og Turid. Utrolig herlig å ha et slikt nærområde! "Knutabruen", over Oselven, bygd med privat finansiering. Det var itteno' knussel Utsikt sørover fra Knutabruen. Grillplass der vi lunsjet ned til venstre. Elven nedi der er en av landets beste lakse-elver (!) Den største og fineste av grillbuene. Her kunne vi lunsjet hvis været hadde vært dårlig... Nordover langs Oselven fra lunsjplassen. Rasteplass langs turveien langs østsiden av Oselven, fra sentrum til Tøsdal Vi fulgte elven på vestsiden langs en gammel fiskersti, i idyllisk natur. Litt lenger oppe i elven. Legg merke til "busskuret" / grillbu ved gressbakken Her er vi ved "busskuret", og familien Rognsvågs badeplass Jeg skjønner jo at man må drive skogshogst, men kan man ikke rydde etter seg? Det ser jo ut som en amerikansk tornado har herjet her. Utsikt over elven mot Tøsdal-gården og Møsnuken. I høyre kant av bildet et "pauseskur" / grillbu, et av flere laget på dugnad av Harald Døsen Sånn skog gleder en skogelsker! Våg seg å røre denne! Og turen sluttet som den hadde begynt -- midt i bebyggelsen Midt i bildet den siste kollen vi besøkte -- der den nydelige skogen var. Rett foran oss barnehagen ved huset til Turid og Geir
Tur 10: 21. mai: Bjørndalsskogen Kart: Bjørndalsskogen, 1:3000 / 5m ekv [PDF].
Natur og kartmysarlaget tro til som reddende engler. Da en av postutsetterne i Bergen Kommunes bedriftsløp meldte sykdomsforfall, tok vi på oss jobben / turen med å sette ut halvparten av postene. Været var nydelig (i motsetning til løpsdagen), og terrenget passet fint til en tur for kartmysarlaget. Ingen av oss hadde vært der før, så det ble jo en bonus. Minst 15 år siden Ø. sist satte ut poster...
Vi er i gang. Bærer med oss postbukker og skjermer Matpause-tradisjonen måtte selvsagt opprettholdes, etter å ha satt ut den sjette posten Rett nedenfor masten -- Lyderhorn i bakgrunnen Pause på toppen, med utsikt til Håkonsvern og Mathopen Dagens siste post -- og dagens fineste postdetalj
Tur 11: 4. juni 2019: Tøsdal - Hetlestraumen Kart: Hetlestraumen øst, 1:5000 / 2m ekv [PDF].
En lett og kort tur denne gangen, i litt travle tider. Vi gikk da på “andre siden” av Hetlestraumen i forhold til den aller første turen til Natur og Kartmysarlaget. Dette er et avgrenset område, men det var likevel fullt mulig å få en flott tur ut av det. “Som vanlig” var været helt flott på turen. Os OK har tur-orientering her, med 15 poster på hver side av Hetlestraumen. Det kan ikke ha vært langt unna at vi fikk med oss alle postene på runden.
På god sti mellom vannene, med Hetleflåten til høyre. Fremme på neset der vi lunsjet, like ved en tur-o-post Fra lunsj-neset mot søre del av Hetlefåten Utsikt mot neset fra første tur, og området rundt der -- se bilder fra tur 1! Detaljstudie nordover fra lunsjstedet Geir pakker sammen etter lunsjen På smale stier i villmarksterreng sørover langs Hetlestraumen Rett nord for pollen i straumen. Her må ha vært "noe". Denne kløften er ikke naturlig, men virker utgravd Forrige bilde bekreftet. Skiferhaug -- her må ha vært et skjerp eller noe. Hva kan de ha gravd etter? Utsikt rett over straumen til der vi hadde spisepause på første turen. Pollen i straumen fra sørsiden Villmark og myr like ved det vesle tjernet Utsikt mot Tøsdal Sånn natur har vi hatt flere ganger i Os-terrenget -- U-dal med fin bunn og spredt granskog -- herlig! 2019 forside 2019 forside